De Lek Terug Hoofdpagina

De IJssel

13-8-2013: We vertrekken voor het laatste stukje lek uit Arnhem. Onder de enorme snelwegbrug van Arnhem door en dan naar de IJsselkop.
De Lek stroom niet echt, door de stuwen, maar de IJssel stroomt flink en je ziet het water tegen de splitsing aankolken. We varen flink door tot we de IJssel goed in kunnen kijken en werpen ons dan in de stroom. De stroom lanceert ons richting huis, want de snelheid schiet van 7km/h naar 12.7km/h volgens de gps, een record.
Meteen bij de eerste bocht een aantal hard varende schepen met blauw bord [23]  [23] Opvarende schepen, dus tegen de stroom in, kunnen er voor kiezen om de binnenbocht te varen omdat daar minder stroom is. Als dat betekent dat ze dan aan de verkeerde kant van het water varen moeten ze een blauw bord laten zien. Voor afvarende schepen is het verplicht dan ook een blauw bord te laten zien en aan de bakboordswal te gaan varen. . Ik had gelukkig van tevoren opgezocht of dat voor jachtjes ook gold („Rechts houden, behalve als je veilig links kan gaan varen, dan links varen.” Oftewel: zoek het maar uit.) dus ik kan veilig doen wat me het beste lijkt. Er zijn geen oplopers, dus ik ben mooi links gaan varen en wordt inderdaad extra enthousiast toegewuifd door de binnenschippers.
De IJssel is weer een hele mooie rivier. Een heel ander landschap dan langs de Lek en de harde stroom maakt het ook een heel andere vaarervaring. Door de schepen met blauwe borden moeten we ook weer een teken verzinnen zodat E. vanaf het voordek kan doorgeven dat ze een blauw bord ziet. De gebaren verzameling is aardig uitgebreid gedurende deze tocht.
We komen aan bij Doesburg, wat er vanaf de IJssel uit ziet als vrij lelijk beton, maar achter het beton een prachtig oud stadje blijkt te zijn.
Ik koop bij een warenhuis met een willekeurige verzameling aan artikelen een soort helikoptertje aangedreven door een ballon bij de feestartikelenafdeling. Heel ingenieus bedacht, de lucht van de ballon stroomt door de wiekjes en komt er aan het einde dwars uit. Dat laat de wiekjes draaien, waardoor het geheel omhoog vliegt. Op een volle ballon gaat ie zeker 6 meter hoog.
figuur fotos/astronauten.jpg Astronauten.
14-8-2013:
Nog voor het ontbijt schminkt B. Edith als ’astronaut’. Ze is er erg mee bezig en edith’s make-up etui gaat aardig hard.
Kort tochtje met de stroom mee naar Zutphen. De haveningang van de Vishaven in Zutphen is vrij smal, dus we kunnen er alleen in komen door er voorbij te varen, dan terug tegen de stroom in te steken en dan tegen de stroom erin te varen. Heel spectaculair, want we draaien bruisend om en de snelheid gaat van 12km/h naar 2 km/h. Direct na binnenvaren ligt een enorm jacht, meer het type dat je aan de Middellandse Zee bij Nice verwacht dan in Zutphen, waardoor de doorvaart naar een ligplekje erg smalletjes is. Maar gelukkig is het windstil, dus we schuiven er langzaam in.
We lopen de stad in, en zien dat de grote kerk open is. Als we binnenkomen worden we meteen gestrikt voor de rondleiding door de Librije, die heel interessant blijkt te zijn. Het is een middeleeuwse ’openbare’ bibliotheek. Alle boeken liggen aan de ketting zodat ze niet meegenomen kunnen worden. Zowel (een deel van) de boeken als de lessenaars waar ze op liggen zijn uit begin 16e eeuw, dus echt al oeroud. De kanunniken van de kerk waren in de 15e en 16e eeuw ook de juridische adviseurs van de hertog van Gelre, waardoor ongeveer de helft van de boeken uit kerkrecht precedentenbestaat. Dat is kennelijk dusdanig saaie kost dat de bibliotheek na de 17e eeuw eigenlijk niet meer gebruikt is, waardoor hij vrijwel ongewijzigd bewaard is gebleven. Aan de pilaren zitten de gebruikelijke heiligenbeeldjes, maar vreemd genoeg ook een beeldje van een blote vrouw met gespeide benen, een soort van heidens vruchtbaarheidsbeeldje.
figuur fotos/clown.jpg Clown.
De kerk zelf is ook erg mooi, met prachtige plafondschilderingen die de reformatie overleefd hebben danzij het feit dat ze overgekalkt waren met een makkelijk te verwijderen witkalk. Ondanks dat het nog steeds een protestantse kerk is hebben ze de schilderingen wel weer tevoorschijn gehaald.
Daarna maken we op verzoek van B. een rondrit met het koetsje. Ook Zutphen is weer zeer middeleeuws. Vanuit het koetsje zien we een pleintje met vlaggen en schminken. Na de rit lopen we erheen en B. wordt als clowntje geschminkt. We kopen toch ook maar een schmink doosje, om E.’s make-up te sparen.
We eten er ook en als we zitten te eten worden de festiviteiten opgeruimd waardoor B. ongeveer 10 enorme groene balonnen kan verzamelen als ze losgeknipt worden van de diverse standjes. Als we naar huis lopen moeten we er nog een paar keer achteraan hollen, maar we weten ze allemaal heel naar B.’s vooronder te transporteren. Dat is met ballonnen ongeveer half vol, maar B.kan er nog bij.
15-8-2013: E.’s ouders komen langs en haar vader rijdt na de koffie door naar Deventer terwijl haar moeder met ons meevaart. B. en J. zitten de hele weg op het voordek, tot groot genoegen van B. B. tekent eindelijk haar vogelboek, wat ze eigenlijk met mijn zus had willen doen. Ze is lekker bezig met tekenen en de reis is vlug voorbij. Heel gezellig dat J. meevoer.
26-8-2013: Intussen zijn we alweer een dikke week terug. De tocht van Deventer naar Zwolle weet ik niet eens meer precies, behalve dat het een mooie tocht was. Direct na aankomst de 16e natuurlijk eerst gezelligheid bij mijn ouders, en zaterdag de 17e weer naar huis in Groningen. Van dagboek schrijven komt dan natuurlijk niks meer, maar voor diegenen die ons verslag lezen maar ons nog niet tegengekomen zijn: We zijn weer thuis! Gisteren hebben we alle spullen met een huurbusje naar huis gebracht en vandaag dus dele hele dag opgeruimd (Hatsjoe!).
B. is blij haar schoolvriendinnetjes en haar beste vriendje weer te zien en is prompt ziek geworden, samen met de rest van de klas. Die eerste schoolweek is één grote bacillen uitruilbeurs.
Voor wie onze reis nog eens wil meebeleven (de tweede helft dan) ben ik bezig alle timelapse filmpjes in hogere kwaliteit op vimeo te zetten. Ik had ze allemaal op youtube zetten, maar google heeft dat account gesloten wegens ’schending van de gebruiksvoorwaarden’ (Ik heb echt geen idee wat ik misdaan heb, een reden was niet opgegeven en communicatie erover was niet mogelijk. Dus dat is gelijk voor het laatst dat ik google ergens in vertrouw).
Het eerste filmpje (van Zutphen naar Deventer) staat in ieder geval alvast hier: Vimeo album