Voorbereidingen Terug Hoofdpagina Van Harderwijk naar Muiden 

Van Haerst naar Harderwijk

27-05-2013: We zijn vertrokken! Vanochtend nog de fietsen op het dek en de voltmetertjes aangesloten. Op het laatste moment toch nog wat balkjes onder het bed geschoven zodat de kratten met spullen er onder passen. Daarna koffie drinken met Jacob en Bes, Leo en Jany en Joost (een vriend van Leo). Leo en Jany waren gekomen om ons uit te zwaaien. Om een uur of 11 zijn we dan eindelijk vertrokken. Vervolgens naar Hasselt gevaren om nog even boodschappen te doen (daar waren we om 12.15) en daarna door naar de monding van het Zwarte Water, waar we nu in een haventje liggen.
figuur fotos/klaarvoorvertrek.jpg
Klaar voor vertrek.
figuur fotos/uitgezwaaid.jpg
En de uitzwaaiers.
28-05-2013: Vandaag tot net voorbij de roggebotsluis gevaren. Een lange tocht, maar morgen wordt het slecht weer, dus we willen morgen niet te ver varen. De planning is om morgen naar Elburg te varen, en daar een paar dagen te blijven. Brechtje houdt het goed vol, hoewel ze na zo’n lange vaardag wel uitgelaten is als ze weer op de wal mag.
figuur fotos/brechtje-bij-het-drontermeer.jpg
Brechtje bij het Drontermeer.
29-05-2013: Vanwege het regenachtige weer een kort tochtje vandaag, tot Elburg. Mooi stadje en vriendelijke mensen. Fijne scheepswinkel/touwslagerij (Deetman) waar we van alles kopen (in 3 sessies, dus de eigenaar begon ons al te kennen). We kopen een vlaggestok, maar hij is te dik voor onze roestige houder. ’Geen probleem, ik draai er wel een stukje af. Loop maar mee’ En achter de winkel zit een werkplaats met een draaibank. Dat is nog een service. Bij de lunch valt Brechtje een tand door haar lip (en een barst in haar tand?) door over het zijwieltje van haar fiets te struikelen. Al ze uitgehuild is zegt ze dat ze liever ’naar huis’ wil om een middagslaapje te doen. Thuis aangekomen krijgt ze al weer wat meer praats en begint ze vol goede moed met het inpakken van haar zelfversierde bord voor juf Amber, waar ze als het eenmaal ingepakt is toch bedenkingen bij krijgt en bedenkt dat ze toch liever een nieuw bord wil versieren dan haar eigen weggeven. Nadat het weer uitgepakt is krijgt ze het voor elkaar om het op haar oog te laten vallen. Het is duidelijk een valdag vandaag.
’s Avonds Gaan we nog snel uit eten, waarbij Brechtje 4x haar sap omstoot, en dan naar het Cirkus. Brechtje hoopt op mooie pakjes en wordt ruimschoots bediend door de acrobate, die allerhande gouden pakjes aanheeft. B zeer enthousiast en wil in de pauze ook op de kameel rijden. ’Hij was heel lekker zacht en hij rook ook heel lekker’ zegt ze daar achteraf over. Als het afgelopen is bijna traantjes maar gelukkig kunnen we nog even bij de dieren kijken en loopt ’haar’ kameel er ook bij, dus tevreden naar huis, waar ze als een blok in slaap valt.
De zonnepanelen doen het goed, en hebben de accu’s steeds snel vol, maar de accu’s zijn niet zo best meer, dus ook zo weer leeg. Onze ledlamp brand er nog wel een tijd op, maar dingen opladen moeten we ’s ochtends doen, want dan houden de zonnepanelen de accu’s gewoon vol.
30-05-2013: Vandaag vroeg vertrokken in de hoop dat Brechtje dan lekker door zal slapen. Dat lukt aardig, want we vertrekken om 7:15 en pas rond half negen steekt ze haar hooft door het raampje [1]  [1] Eigenlijk is dit een ontbrekend plankje naast de deur dat nog vervangen moest worden, maar inmiddels heeft B daar een veto over uitgesproken.en vraagt “waar liggen de schone onderbroeken?”. Na 20 minuten komt ze weer even: “pappa, kan je even de rits dichtdoen, hij wil niet”, en ze verdwijnt weer om bijpassende sokken te halen. Om 9 uur komt te stralend naar de achterkuip, geheel (ook alle onderkleding) in het roze, met de oranje unox muts die ze van oma Jany gekregen heeft op haar hoofd en het oranje zwemvest in de hand. Er was net niet genoeg roze kleding om echt lekker warm aangekleed te zijn, maar ze houdt zeker een half uur dapper vol dat ze het helemaal niet kkoud hhhheeefft.
De tocht is ietwat saai door het grauwe en nevelige weer, maar het is droog en niet koud. Vlak voor harderwijk komen we een enorm baggergevaarte tegen, bestaande uit een zuigerboot en een soort ponton met een grind/zand sorteermachine erop. Het lijkt een decorstuk uit een of andere film.
Na aankomst in Harderwijk worden we door de (duitse) havenmeester naar het hoekje (verboden aan te meren) achter het havenkantoortje gedirigeerd als we vertellen dat we vanavond en morgen overdag niet aan boord zullen zijn, dan kan hij een oogje op het bootje houden. Daarna gaan we naar het dolfinarium en aansluitend naar de trein om naar Groningen te gaan.
B’s tand doet nog steeds zeer, nog maar eens proberen telefonisch advies van de tandarts in te winnen.
31-05-2013: Even terug in ons eigen bed. Op de Aaltje is alles ok. Brechtje vindt het geweldig om al haar schoolvriendinnetjes weer te zien en speelt de hele ochtend met Julia. Het trouwfeest van de juf op school maakt grote indruk.Als meester Arvin haar vraagt wat ze leuker vindt, varen of school, zegt ze met overtuiging: school! We regelen nog een speelmiddagje bij Suus en Sanne, zodat het afscheid van de schoolvriendinnen iets minder abrupt is. Dit is een redelijk succes, maar eigenlijk is ze duidelijk te moe. Daarna vertrekken we om 15:45h weer richting Harderwijk, waar we nog uit eten gaan bij het italiaanse restaurant dat we nog van een vorige keer kennen (achter de vispoort aan de rechterkant), waar het eten weer heerlijk is. Op het plein is een ondiepe fontein waar alle lokale jeugd bij speelt en B sluit zich daar nog bij aan en heeft nog een heerlijke avond in de lekker warme avondzon en gaat heerlijk rozig slapen na nog voorlezen uit Ko en Jantientje.
 Voorbereidingen Terug Hoofdpagina Van Harderwijk naar Muiden