Van Harderwijk naar Muiden Terug Hoofdpagina Orfest en de Linge 

Van Muiden naar Arkel

4-6-2013: Een lange maar mooie tocht, We pauzeren eerst in Weesp om naar amsterdam te gaan en het muizenhuis te bezichtigen in de Centrale Bibliotheek daar. Als we weer willen vertrekken komt net de havenmeester aanlopen: “We gaan net weer door”, “Jammer hoor, zo’n mooi nostalgisch bootje zie je niet iedere dag. Ziet er gezellig uit. Mooi leeuwtje ook”, “ ja hij moet wel weer eens verguld worden eigenlijk, maar wij vinden de korstmossen ook wel mooi” “Niet doen hoor! Als je het leeuwtje weer verguld moet je ook het hele bootje spic-span opschilderen, anders is het kitscherig” Waarna we vrolijk doorvaren. Mooie uitzichten op de kronkelende vecht, jammer genoeg weinig mooie woonschepen, alleen maar woonarkbakjes, alleen bij De Nes liggen nog wat echte schepen en ergens ligt nog een prachtig (stoom?)schip’De Hydrograaf’.
We besluiten eerst bij De Nes te blijven liggen om nog wat te schilderen enzo maar gaan na wat rekenwerk toch nog door tot Loenen, omdat we dan de volgende dag T van school kunnen halen als we om 10 uur in Breukelen zijn. W verliezen de waterkaart, ik laat hem onder mijn elleboog uitglippen terwijl ik door de verrekijker kijk. We varen een soort van 8 om hem weer op te pikken, tot groot vermaak van een vrouw in een woonark die enigszins obegrijpelijk roept: “varen jullie soms het halve land door ofzo” Wat wij met ja beantwoorden, maar niet helemaal begrijpen.
We eindigen uiteindelijk enigszins dweilend langs een soort van remmingwerkje voor de brug in Loenen, omdat er niet echt een steiger is en achter de ’officiele’ wachtpalen een net te breed erg sjiek houten bootje ligt.
5-6-2013: We varen strak om 9 uur weg, en houden flink het gas er op, waardoor we al om 9:45h in Breukelen zijn. Ik race meteen met B. naar de trein, waardoor we de trein van 10:14 hebben en om 11:15 in Nieuwegein zijn. Door deze strakke planning kunnen we T. van school halen en weer mee terug nemen naar Breukelen, waar we uiteindelijk rond half 2 weer vertrekken. Onderweg wat uitwijken voor grote bagger duwbakken die ons zo nu en dan met vol gas tegemoet komen. Verder een erg mooie tocht langs (op volgorde) sjieke landhuizen, mooie woonschepen, saaie woonschepen dodelijk saaie woonarken (van de hoerenbuurt?) en een gribus achtig betonnen gootje met roestige fietsen langs de kant in het water en dan opeens een mooie grote handbediende sluis gevolgd door een sprookjesachtige oudegracht in Utrecht. We tuffen er op de laagste stand van de motor doorheen (een kleine 4 km/h). De bomen zijn groen en hangen over het water, het licht is gelig omdat het inmiddels tegen vijven loopt en de bruggen met dubbele bogen en de kademuren hebben een prachtige baksteenkleur. Bijzonder pittoresk allemaal. Wijzelf kennelijk ook, want we krijgen vier keer ’thumbs up’ van de terrasjes. Als we de oude gracht uitkomen meren we aan in de dode arm van de Catharijnesingel en gaan met T. en B. uit eten in een pannekoekenrestaurant. De meisjes hebben zich de hele middag goed vermaakt, afwisselend in B’s voorondertje en op het voordek met Edith. B is erg blij weer eens een hele middag met een vriendinnetje te kunnen spelen en is aan het eind van de dag volledig doorgedraaid, zeker als we ook nog T thuis brengen met de tram. Al met al een leuk dagje.
figuur fotos/door-de-oudegracht.jpg
Door de Oude Gracht in Utrecht.
6-6-2013: We gaan doen eerst boodschappen en gaan naar het spoorwegmuseum, waardoor we vandaag niet verder varen dan Jutphaas, waar we net voor de (eerste) brug een laatste aanlegplekje claimen. Enigszins in de bosjes, maar dat mag de pret niet drukken. Tegenover ons gaan twee meisjes zwemmen en B wil meteen ook. Ik til haar met zwemvest steeds in het water en moet haar dan onder luid geproest en gegil ook weer optillen. Maar ze zwemt ook heel stoer een paar keer heel even los.
figuur fotos/b-zwemt.jpg
Ultrakort zwemmen.
7-6-2013: We varen langs mijn (M) geboorteplaats in Jutphaas, bij de oprit van het landhuis Oude Gein. Er ligt nog één woonschip, enigszins verloren tussen alle nieuwbouw. De Lek staat zo hoog dat de Konninginnesluis in Vianen dubbel moet schutten, dwz eerst tot halverwege en dan de tweede deuren dicht en dan verder. De tweede deuren worden zo weinig gebruikt dat de sluiswachter het niet aandurft om ze de volledige druk op te laten vangen. De oversteek is spectaculair. We schieten de sluis uit en de stroom bruist tegen ons op. We steken schuin over en houden tegen de stroom in nog 2 km/h over. Daarna varen we over het Merwedekanaal richting Arkel. Een vrij breed kanaal met zo nu en dan grote schepen. Een beetje saai varen omdat het door de breedte heel langzaam lijkt te gaan, maar wel met mooie uitzichten over de omliggende dorpen. Vlak voor Arkel willen wij eigenlijk het Merwedekanaal blijven volgen omdat we als er nog tijd genoeg is misschien nog richting Hardinxveld-Giessendam zouden willen om door te kunnen varen de Giessen op. Er staat op de splitsing naar de Linge wel een bord ’Sport Linksaf’, maar volgens onze waterkaart zijn er in de rechtertak ook nog sportligplaatsen en bovendien draait de brug voor een zeer gelikt uitziend sleepbootje wat er niet als beroepsvaart uitziet dus we varen achter de sleepboot aan. Vlak voor de brug gooien ze opeens de lichten op rood en de brug weer naar beneden. We moeten echt vol gas achteruit geven om niet, met wind en stroom mee, onder de brug bekneld te raken. Een bijzonder lompe actie van de brugwachters die duidelijk regel 1 van het vaarbewijs (Goed Zeemanschap: geen ongelukken gaat voor alle andere regels) niet zo nauw nemen. We komen dwars in het kanaal te liggen en scharrelen wat naar de kant om niet alsnog dwars onder de brug te drijven en lopen daar prompt (langzaam) op de stenen terwijl er nergens staat aangegeven dat de oever ondiep is en het er erg als een kade uitziet. Na bekomen te zijn van de schrik toch maar de Linge op, waar we gastvrij onthaald worden door de Havenmeester van WSV De Gors. De havenmeester vindt ons scheepje erg mooi, hij heeft zelf een jachtje uit 1935, en legt ons prominent in zijn uitzicht. Als we aankondigen dat we graag t/m maandag willen blijven om naar Orfest te gaan zegt hij meteen dat ie wel een extra oogje in het zeil zal houden. We klussen en schilderen nog wat de rest van de dag en vertrekken rond 17:00h richting Orfest, een heel leuk balfolk festivalletje wat door vrienden georganiseerd wordt in Noordeloos. Die avond lekker belgisch bier en dansen en goede muziek.
 Van Harderwijk naar Muiden Terug Hoofdpagina Orfest en de Linge