Orfest en de Linge Terug Hoofdpagina Woudrichem en de Maas 

De Waal over.

15-6-2013: Gewinkeld in Gorinchem. nogwat gepraat met diverse mensen. De meesten schatten dat de stroom geen probleem zal zijn, maar eventueel de wind wel vanwege de golven. Gelukkig gaat het morgen minder waaien en zijn golven op de kont niet erg als je er eenmaal over bent. Verder is ons achterste naambordje verdwenen. We vermoeden gepikt, want de magneethaakjes waar het aan hing zaten nog op exact dezelfde plaats, en als het eraf gewaaid was dan toch eerder met haakjes en al. We hebben aan een woonschip hierachter, waar kinderspeelgoed en een bijbootje lag, gevraagd of ze er naar wilden uitkijken, en ze zouden hun kinderen opdracht geven de wallekanten te inspecteren. Maar ja, het zat vrij goed vast, dus het is wel wat onwaarschijnlijk dat het eraf gewaaid is. Wel jammer want het was een mooi eiken plankje met afgeschuinde kantjes, een restje van een bed dat uit het zuiderzeemuseum kwam. Het plankje was wellicht nog ouder dan het scheepje, dus mooi in stijl. Maar ja, we hebben er nog twee. We hebben nu even geen zin in een mooie nieuwe maken, dus we doen het eerst wel even met een stuk triplex en beniznestift en dan zoeken we een ander mooi (drijf)houtje dat een beetje in stijl is.
Vandaag weer veel belangstelling vanaf de kade. Twee jongetjes: „die is al uit 1890!” „Ik geloof er niks van, toen bestonden er nog geen zonnepanelen!” Vrij veel mensen die denken dat we erop wonen. Het heeft duidelijk meer een woonschipuitstraling dan een jachtuitstraling.
Ons plan van morgenochtend om 6:30 vertrekken gaat helaas niet door, omdat er buiten de sluis geen aanlegmogelijkheden zijn. Dus we mikken nu maar op strak 9 uur, dan hebben we nog ±2 uur het tij mee.
Als B en ik langs de molen komen zijn twee vrijwilligers bezig een dvd speler uit te laden die ze willen gebruiken om films over de molen te laten zien. „Als jullie even binnen willen kijken ga je gang hoor, je kan de deur naar het balkon wel opendoen.” Mooie en erg hoge molen we klimmen 4 verdiepingen omhoog tot de molenstenen, en vandaar kan je nog omhoog kijken en zien dat je pas op 2/3 van het gebouw zit. Er indrukwekkend van binnen.
figuur fotos/molen.jpg
Op de molen.
16-06-2013: De grote oversteek! Het is rustig met scheepvaart (alleen twee in de verte stroomop varend als we de sluis uit komen). We houden nog ongeveer 4 km/h over tegen de stroom, dus het stroomt ongeveer 4.5 km/h, misschien iets meer omdat we meewind hebben. Dat lijkt weinig, maar het is een indrukwekkend bruisend geheel. We hebben wind mee, dus langzame deining van achter onder de kont door. Een aantal buurjachtjes, en ook de sluiswachter, raadde ons aan een beetje tussen de kribben te varen omdat je dan minder last hebt van de stroom. Ergens voor boei B07 is veel ruimte tussen de kribben en stuur ik wat dichter naar de kant. Het schip komt inderdaad wat uit de stroom en begint net vaart te maken als we met een enorme schuiver op een vlak onderwater liggend stortstenen dammetje varen. De OHvZ schuift er een flink end op en we liggen muurvast. B. is gelukkig heel braaf en gaat meteen op een bankje zitten, terwijl E. binnen de vloer opentrekt om te kijken of we nog heel zijn. We maken geen water, dus dat valt mee. Ik laat de schroef zachtjes in zijn werk achteruit staan terwijl E. en ik op het voordek gaan kijken hoe we weer los kunnen. Er is bij het dammetje nagenoeg geen stroom, dus we liggen gelukkig wel rustig. We proberen vruchteloos wat af te duwen met onze vaarboom, maar zonder succes. We staan net te beraadslagen of E. overboord zal gaan om met een balkje als hefboom af te duwen, en als ze er niet meer op komt via het dammetje naar de wal zal lopen en dan lopend naar de haven om ons daar op te wachten, als we door de 3e hekgolf van het net gepasseerde duwstel iets omhoogkomen en doordat ik gelukkig de schroef aan had laten staan achteruit van de dam af trekken. Ik ga vlug weer naar het achterdek en trek het bootje een flink stuk achteruit en steek het weer de stroom in. Tot zover het kribbetjes varen. We komen verder zonder bijzonderheden aan bij het haventje van Woudrichem, waar we als ee kurk uit de fles het rustige water in schieten.
We meren aan aan het jachtensteigertje achterin de historische haven van woudrichem, een erg mooi rustig plekje naast de oude stadswal.
’s Middags gaan we nog naar Geldermalsen voor de familiedag (met het veer weer terug van Woudrichem naar Gorinchem, nu met 20 km/h) waar B. nog zeer gelukkig ’voorstellingen’ maakt met de nichtjes H. en S. En vol bewondering kijkt naar de turnkunsten van haar grote noorse nichtjes.
figuur fotos/voorstelling.jpg
Voorstelling met prinsessen en koninginnen.
’s Avonds gaan we met de watertaxi terug naar Woudrichem. Die gaat met veel geweld een spectulaire 30km/h (op de gps) tegen de stroom in. Dat was onze 12 euro voor 2 personen dubbel en dwars waard. We zien in het passeren nog ’ons’ dammetje, dat inmiddels boven water uit steekt, waarschijnlijk omdat het laag water is. Toch mooi dat we er een uur voor hoogwater op voeren, en niet een uur erna.
 Orfest en de Linge Terug Hoofdpagina Woudrichem en de Maas